Historia

Vähän tietoa Tytärsaaresta ja sen asukkaista

Tytärsaari sijaitsee keskeisellä Suomenlahdella. Saaren pinta-ala on 8,3 km2. Kotkaan on matkaa 75 km, Suursaareen 18 km ja Viron Mahuun 43 km. Tytärsaari kuului Viipurin lääniin. Itsenäinen kunta ja seurakunta Tytärsaaresta tuli v. 1900. Ennen sotia v. 1939 saaressa oli 423 asukasta ja asuintalojen lukumäärä lähenteli sataa.

Tytärsaaren väestöstä 90% sai toimeentulonsa kalastuksesta. Saalis muodostui pääasiassa hailista (silakasta), jota kalastettiin keväisin ja syksyisin verkoilla. Suolasilakkaa vaihdettiin Viron rannikolla viljaan ja perunaan. Kyseessä oli vaihtokauppa ns. seprakauppa. Kaupasta ylijäänyt kala myytiin Viroon tai Suomen etelärannikon kaupunkeihin.

Keväinen hylkeenpyynti tuotti oman lisänsä. Hylkeen lihasta saatiin vaihtelua ruokavalioon. Hylkeen rasva sulatettiin öljyksi ja nahka parkittiin. Nämä käytettiin omiin tarpeisiin tai myytiin. Saarelaisilla oli jahteja, pieniä aluksia, joilla rahdattiin edellä mainittujen tuotteiden lisäksi rakennus- ja nupukiviä, tiiliä ja halkoja itäisen Suomenlahden rannikkoalueelle.

Käskyn saatuaan joutuivat tytärsaarelaiset lähtemään kiireellä evakkoon lokakuun 11. päivänä v.1939 vain välttämättömät tavarat mukanaan. Muu omaisuus, kotieläimet mukaan lukien oli jätettävä saareen. Kahden viikon kuluttua eläimiä haettiin Suursaari-laivan vetämillä proomuilla. Sotien jälkeen solmitun rahanehtoihin kuului yhtenä osana ulkosaarten (Lavansaari, Seiskari, Suursaari ja Tytärsaari) luovutus Neuvostoliitolle. Nykyään saaret kuuluvat Venäjälle.

Aluksi evakkoon joutuneet asukkaat vietiin Pyhtäälle ja Loviisaan. Tytärsaarelaisten juurtuminen uusille asuinsijoille alkoi vuoden 1947 maanhankintalain myötä. Saarelaisia asettui tuolloin erityisesti Porvoon maalaiskuntaan.

Keskinäinen yhteydenpito tapahtui vuosittain pidetyillä kalastajaseuran kesäjuhlilla silloisessa Porvoon maalaiskunnassa ja ulkosaarelaisten pikkujoulujuhlissa Kotkassa. Kun v.1998 kalastajaseura lakkautettiin, perustettiin tilalle Tytärsaariseura, joka järjestää perinteisten kesäjuhlien lisäksi lokakuussa Viroressunnuntain ennen sotia syksyllä tapahtuneen Virossa käynnin ajankohtana. Tilaisuudessa on kuultu mielenkiintoisia alustuksia ja tavattu ystäviä kahvikupin ääressä.

Tytärsaari kartalla.

Scroll to Top